Könyv és Kávé 4.

Vidéken a gazdász könyvből főz:)

Mivel falun élek – meg amúgy is falusi lánynak születtem -, egy egészen kis kertecském van néhány éve. Azóta mindig vetek valamit, mert – egyrészt – nagyon hiányzott az ezirányú tevékenykedés, másrészt nagyon jó érzés a saját termést “szüretelni”. Különösen az tölt el jó érzéssel és megnyugvással, hogy soha semmilyen vegyszert, műtrágyát nem látott ez a föld.

Időnként még azt is túlzásnak tartom, hogy földnek nevezzem azt, amibe vetek, ültetek – most kijött a gazdász énem -, mert igencsak homokos a talaj. Ugyanakkor már az első évben is gyönyörű sárgarépákat és petrezselymet takaríthattam be, ami arra enged következtetni, hogy ásványi anyagokban, tápelemekben jól ellátott ez a része a Szőlőhegynek.

Amúgy a megfelelő humuszellátottságra, az egyre javuló talajszerkezetre bizonyíték az egyre több  – és húsosabb:) – földi giliszta, illetve szemmel látható a talajjá válás folyamata, ahogy évről-évre közelebbi kapcsolatba kerülök kertecském földjével a vetések, a gyomlálás és a termények leszedése, begyűjtése alkalmával. Ennek a homokos földnek egyre inkább jó humuszos talajillata, színe, szerkezete van.

Tegnap megint gyomláltam, ezúttal a krumplibokrok közt. Micsoda kövérporcsin töveket találtam! Nagyon kedvezett az elmúlt hetek időjárása a gyomoknak (is). No és ezek a kövér és terebélyes példányok! Mind bizonyítékai a talaj megfelelő tápanyag tartalmának és a megfelelő tápanyagszolgáltató képességnek. (Megjegyzem, a gyomok gyorsabban, dinamikusabban és sokkal több tápanyagot vesznek fel, mint a termesztett növények, de erről az egyetemen meg az ismeretterjesztő előadásaimon szoktam beszélni.Hozzátok is szívesen elmegyek ám! 🙂 )

Ahogy ott gyönyörködtem a porcsinokban, eszembe jutott, hogy ajánljak neked gyomos témában is egy klassz könyvet. 

Mégpedig egy olyan könyvet, amit én is felütök holnap. Hiszen vétek lenne nem élni a lehetőséggel, nem megkóstolni a porcsint, mint ehető (és beltartalmilag igen gazdag) gyomnövényt! Nem véletlenül van egy olyan előadásom is, hogy Gyomok (át)értékelése.

Szóval van egy könyvem a gyomokról. Mégpedig egy olyan könyv, amiben ehető! gyomok pár szavas leírásán túl recepteket is olvashatok. Nem meglepő módon a könyv címe: Gyomkonyha.

Ebből a könyvből fogok kinézni a 7 porcsinos recept közül egyet, valami finomnak ígérkező étel elkészítési módját.

 

Gyomkonyha könyv és kávé

 

Egy ilyen könyvlapozgatáshoz, válogatáshoz, a gondolatban ízlelgetéshez jó társaság lesz a DXN 3in1 kávéja a maga harmónikus, mégis erőteljes ízével, bársonyos símaságával.

Egészségemre:)

 

Könyv és Kávé:

Könyv: Radics László: Gyomkonyha

Kávé: DXN 3in1

FONTOS!

Ha szeretnél egy ilyen Gyomkonyha című könyvet, vedd fel velem a kapcsolatot!

 

Gazdász énem megnyilvánulásai

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .