Könyv és Kávé 5.

Ezt nem bírom kihagyni. 🙂

Talán láttad már az oldalsávban azt a klassz ezüst gyűrűt, aminek ihletője a kávé sava-borsa 🙂 a koffein. Egészen pontosan a koffein molekula.
Körülnéztem azon az oldalon, ahol ezt a gyűrűt találtam. Símogatja a tudós lelkem.

Ha még nem tudnád rólam, eredetileg mezőgazdász vagyok. Sok élettant – növény és állat – tanultam, így elég sok közöm van a biokémiához. Vagyis nem hagy hidegen egy koffein molekula szerkezeti ábra.

Mint ahogy nem hagy hidegen a humán biokémia sem. Azt hiszem, mindig is érdekelt. Különben nem tanultam volna annyit a vizsgára – hopp, ne szaladjunk annyira előre… még szó lesz erről lejjebb, ahol könyvet ajánlok.

Két egyetemi katedra közt félúton 🙂 megismertem a DXN cég filozófiáját, a termékeit, azok alkotóit – mint a kávét -, és az alkotók hatóanyagainak jó részét – mint amilyen a koffein.

Ha kicsit körülnézel ezen az ékszeres oldalon, látni fogod, hogy a tudomány ihlette az alkotókat. Így a koffeines gyűrűn kívül olyan ismert megnevezésekkel fogsz találkozni, mint oxytocin, szerotonin, dopamin…

Bizonyára tudod, hogy ezek a molekulák az érzelmeinkért is felelősek, illetve érzelmeink befolyásolják azt, hogy épp mennyi van belőlük a szervezetünkben.

Ki ne tudná?

  • A csokiban boldogsághormon, vagyis szerotonin van. Nem véletlen, hogy mi nők gyakran “csokiba fojtjuk bánatunk” 🙂
  • Az oxytocinnak mekkora jelentősége van egy gyermek világrahozatalában? Amúgy a méh izomzatára gyakorolt hatása miatt a megtermékenyülésben, később pedig a szoptatásban is? Azt valószínűleg nem tudtad – én sem emlékeztem rá -, hogy az oxytocin szó jelentése: gyors szülés.
  • A dopamin hatására emelkedik stresszhelyzetben a pulzus és a vérnyomás.

Végre eljutottunk arra a pontra, hogy megmutassam neked, amit találtam az említett hormonokról. Aztán pedig jöhet a könyvajánló is.

 

How hormones influence our emotions

Könyv és Kávé:

Könyv: Törő Imre (szerk.): Az élet alapjai

Kávé: DXN 3in1

 

No és akkor elmesélem azt a könyves sztorit is.

Gödöllőn mindenki tudta, hogy a biokémia szórótárgy. Mivel elég tanulós voltam, kevés magamba vetett hittel, a biokémia vizsgát halasztottam. Vagyis a nyári, a félév végi vizsgák közé nem vettem fel. A nyár folyamán kaptam az értesítőt, hogy szeptember 5-én vizsgázom.

Egy héttel korábban felköltöztem, és megpróbáltam megtanulni a beugróhoz szükséges szerkezeti ábrákat, majd az akkori dékán által írt biokémia könyv anyagát. Mindenki úgy tudta, hogy ő lesz a vizsgáztató…
Közben pihenés képpen tettem egy kört a városban, és betévedtem a kedvenc könyvesboltomba is. Ott találtam rá a lentebb látható könyvre. Azonnal megvettem.
Attól fogva reggel 7-től éjjel 2-ig – minden nap – tanultam. Nem esett nehezemre, mert ez a könyv igazán olvasmányos, érthető és élvezetes.

Persze közben gondoskodtam a megfelelő koffein-bevitelről is. 3in1 instant kávét  – nem, az még nem DXN kávé volt – kevertem 3 deci hideg tejbe. Ez kitartott egész napra.

A vizsga reggelén kiderült, hogy nem a professzornál vizsgázunk. Mindenki megkönnyebbült. A beugrót a szerkezeti képletekből – így vagy úgy -, mindenki megírta.

Majd bementem vizsgázni. Fülöp tanár úrhoz. Ez utóbbit azért tartom szükségesnek megjegyezni :), mert évek múltán az egyetem folyosólyán megköszöntem neki az addigi életem legszebb születésnapi ajándékát: a biokémia ötösömet szeptember ötödikén 🙂

 

Könyv és kávé Az élet alapjai

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .